فرش دستبافت یکی از باارزشترین دارایی هاییست که هرکسی ممکن است آن را نداشته باشد. شستن فرشهای دستبافت یکی از مسائلی است که افراد دارای این وسیله ممکن است خیلی درگیر آن شوند. در شستن فرش دستبافت باید دقت بالایی به کار رود تا فرش آسیب نبیند و به آسانی تمیز شود. اکنون به بررسی روش شستشوی فرش دستبافت میپردازیم.
طریقه شستشوی فرش دستبافت
شستن فرش دستبافت و قیمتی یکی از مشکلاتی است که افراد دارای این وسیله با آن درگیر هستند. ممکن است شما بخواهید فرش خود را در خانه و بدون ارتباط با قالیشویی آن را تمیز کنید. اما شستن فرش دستبافت در خانه و بدون کمک از متخصص دارای روشهای خاص خود است که شما باید آنها را رعایت کنید. اکنون به بررسی نکات لازم برای شستشوی فرش دستبافت بدون کمک از قالیشویی و متخصص میپردازیم. همچنین اگر به دنبال عالیترین قالیشویی مکانیزه در رشت هستید تا با اعتماد کامل، فرش خود را به قالیشویی عدل بسپارید؛ ما امانتدار شما هستیم.
مراحل شستشوی فرش دستبافت در خانه
1-گردگیری و غبارروبی:
اولین مرحله در شستشوی فرشهای دستبافت در خانه و حتی در قالیشوییهای تخصصی، گرفتن گرد و غبار فرش است. باید بدانید که فرشهای دستبافت به دلیل ساختار خاص خود، گرد و خاک را به راحتی به خود جذب میکنند. این گرد و غبار نه تنها باعث کدر شدن فرش میشود، بلکه در ساختار فرش نیز نفوذ میکند و در صورت تمیز نشدن، در هنگام شستشو به شکل گل در میآیند و به گرههای فرش میپسبند و شستن آن مشکل میشود؛ پس بهتر است قبل از شروع به شستن فرش خود، آن را گردگیری کنید.
2- تهیه محلول شستشو:
فرشهای دستباف از الیاف طبیعی مانند پشم، پنبه و ابریشم ساخته میشود به همین دلیل نباید از شویندههای قوی و قلیایی برای شستن آنها استفاده کرد. باید بدانید که بهتر است از پودرهای شستشوی دستی نیز استفاده نکنید، چون لاعث خشک شدن الیاف فرش میشوند. بهترین ماده برای شستن فرشهای دستبافت، استفاده از شامپو فرش یا مایع ظرفشویی است. برای انجام این کار، ابتدا حجم مناسبی از شامپو فرش یا مایع ظرفشویی را در یکی دو لیتر آب حل کنید و سپس به آن مقداری نمک اضافه کنید. بعد از آماده شدن این محلول میتوانید از آن برای شستن فرش خود استفاده کنید.
3- شستن فرش و خشک کردن آن:
بعد از این مراحل شما میتوانید به راحتی فرش خود را بشویید. البته باید بدانید برای شستن فرش دستبافت نباید از آب گرم استفاده کرد زیرا باعث میشود تا فرش آب برود و کوچک و بیکیفیت شود. برای شستن این نوع فرشها، آن را در جایی شیب دار و در جهت رویش پرز فرش قرار دهید تا به راحتی و بدون هیچ مشکلی تمیز شود.
نحوه شستن فرشهای دستبافت در قالیشویی
همانطور که گفته شد، شستشوی فرش دستبافت از حساسیت ویژهای برخوردار است و بهتر است آن را به یک فرد متخصص و حرفهای بسپارید. برای شستوشوی فرشهای دستبافت بهتر است آن را به قالیشوییهای متخصص و معتبر بدهید.
انجام شستوشوی فرشهای دستبافت، به شرایط خاص هر فرش در نوع الیافت خود ( پنبه، پشم و یا ابریشم)، نوع رنگ، طیف رنگ فرش، میزان کثیفی و آلودگی فرش، نوع لک و قدمت آن بستگی دارد و باید با دقت و مهارت کافی مورد بررسی قرار گیرد و در زمان شستشو کنترل شود. از عواملی که باید به آن در هنگام شستشوی فرشهای دستبافت دقت کرد میتوان به نحوه جمع آوری و حمل، روش غبارگیری، میزان فشار دستگاه غبارگیر، روش شستشو و آبکشی، آبگیری، مواد شوینده، جنس و غیره اشاره کرد.
افراد متخصص در صنعت فرش، به دلیل ریسک بالایی که این عمل برای حفظ سلامت و طول عمر فرش دارد؛ شستن فرشهای دستبافت را به هیچ عنوان در خانه پیشنهاد نمیکنند. یکی از دلایلی که افراد متخصص نگران آن هستند این است که مواد رایج خانگی برای شستن فرش، دارای کربنات 2 سود هستند و این ماده سوزآور و غیر کنترل شده هیدروسولفیت است و باعث از بین رفتن چربی طبیعی الیاف پشمی شده و در نتیجه فرش بیش از حد خشک میشود، همچنین باعث تغییر رنگ در فرش هم میشود؛ در نتیجه بهتر است شستن فرش دستبافت در منزل و بدون مشورت از یک متخصص انجام نشود.
همچنین برای شستن فرش دستبافت باید از فرچههای مخصوص باشد که از دم و یال اسب ساخته میشود استفاده شود درحالی که فرچههای موجود در بازار تنها برای استفاده خانگی و جنس پلاستیک میباشد. علاوه بر تمامی نکات ذکر شده، فضا و شرایط محیطی نیز باید برای شستشوی فرش دستبافت مناسب باشد، مثلا برای خشک کردن فرش دستبافت نباید آن را در معرض نور خورشید قرار داد، در صورتی که اکثر افراد بر این باورند که نور آفتاب به دلیل خاصیت ضد عفونی کنندگیای که دارد برای خشک کردن فرش مناسب است.
اکنون که به تمام نکات برای شستن یک فرش دستبافت به نحوه درست در یک قالیشویی متخصص و حرفهای مطلع شدید؛ تمامی مراحل چگونگی شستشوی فرش دستبافت را به صورت استاندارد برای شما بیان میکنیم.
همچنین بخوانید: چه فرش هایی زودتر کثیف می شوند؟
1-جمعآوری و حملونقل:
اولین مرحله از شستن فرش دستبافت در قالیشویی ، جمع آوری آن است . فرشهای دستبافت باید از فرشهای خیس جدا شوند و فرشهای دستبافی که مرطوب و خیس شدهاند در اولویت انتقال به کارخانه قرار میگیرند، همچنین فرشها باید در طول انتقال به کارخانه از شرایط نامساعد جوی مانند باد و باران و برف محافظت شوند زیرا ایجاد رطوبت باعث اختلال در رنگ اغلب فرشهای دستبافت میشود. به عنوان مثال در یک قالیشویی در شمال شهر تهران برای برای محافظت از بارش برف و باران در زمان بارندگی از ماشینهای سقف دار برای حمل و نقل فرشها استفاده کرد.
2- شستوشو و آبکشی:
بعد از عملیات غبارگیری و تشخیص آسیبدیدگی (پوسیدگی، پارگی، لکهگیری)، مرحله دوم نحوه شستشوی فرش دستبافت فرا میرسد که مهمترین و حساسترین قسمت از کار است، زیرا عوامل بسیاری در انجام آن دخیل هستند که ممکن است برای فرشهای دستبافت زیانآور باشد و باید مورد بررسی قرار گیرند. به عنوان مثال، ابتدا باید میزان رنگدهی فرش در معرض آب را مورد امتحان و آرمایش قرار داد تا تدابیر لازم برای شستن فرش لحاظ شود. برای شستن فرش، سطح زیر آن باید شیب لازم را داشته باشدف جریان آب باید به شکل افشان و دمای آن پایین باشد.
در هنگام شستشو به هیچ عنوان نباید از مواد قلیائی و اسیدی مخصوصا موادی که دارای کربنات دو سود، سود سوزآور و یا مقدار بالای هیدوسولفات هستند استفاده شود. کنترل رنگ فرش به صورت پشمی و کنترل PH به وسیلخ تورنسل انجام شود و در صورت خنثی نبودن پساب از محلول آب و اسید با غلظت مناسب استفاده شود. همچنین آبکشی باید به صورت یکنواخت با فشار آب مناسب صورت گیرد تا هنگام آویزان کردن فرش، آب در قسمت پایینی آن جمع نشود تا زردی و پوسیدگی در فرش اتفاق نیفتد. همچنین در پایان این مرحله از طرز شستشوی فرش دستبافت ، فرش باید 1 الی 2 ساعت روی یک سطحی از شن درشت پهن شود تا به فرش استراحت داده شود و برای آبگیری و خشک شدن آماده بشود.
3- آبگیری و خشککردن فرش دستباف:
در مرحله آخراز روش شستن فرش دستبافت، آب باقی مانده در سطح فرش جدا میشود و رطوبت آن گرفته شده به همین دلیل باید دقت داشت که در حین شستشو میزان آب میان بافت الیافها نیز افزایش یافته و نباید در کوتاه مدت کاهش پیدا کند؛ زیرا باعث شکنندگی فرش میشود. در این شرایط دمای فرش نباید از 40 درجه سانتیگراد بیشتر باشد و همچنین فرش نباید در معرض مستقیم نور خورشید قرار گیرد زیرا این کار باعث میشود رنگ فرش تغییر کند و موجب کاهش طول عمر فرش و آسیب دیدن آن شود. در قالیشوییهای معتبر و متخصص، فرشهای دستباف با استفاده از تجهیزات مدرن، فرشها را خشک میکنند و هرگز آنها را در معرض نور خورشید قرار نمیدهند. همچنین قالیشوییهای درجه یک، برای ایجاد یکنواختی در سطح فرش از دستگاه پرداخت زنی با تراش کم، استفاده میکنند و در پایان فرش را اتو میکنند.
سخن آخر
به طور کلی، پیشنهاد میشود در هنگامی که تصمیم به شستن فرش دستبافت خود گرفتید، به قالیشوییهای معتبر مراجعه کنید؛ زیرا فرشهای دستبافت آثار باارزش و گران قیمت هستند که بهتر است توسط یک تیم متخصص و مجرب تمیز شود.همچنین شما میتوانید از طریق صفحه تماس با ما خدمات خود را به قالیشویی عدل بسپارید.